mandag 5. april 2010

Brukertesting


En liten gjennomgang av leksjonene vi har fått fra nyttår, viser at jeg må lese bedre på design-leksjonen. Men noe av det som står der, lærte jeg en del om da jeg tok det som da het IKT i læring 1.
Den gangen skulle vi produsere et læremiddel ved hjelpe av MultiMediaLab. Underveis i prosessen skulle læremiddelet brukertestes. Det var gøy! Jeg tok med meg oppgaven på påskeferie, og fikk ungene på nabohytta til å teste nettstedet. Til å begynne med hadde jeg vel tvil om hvorvidt jeg kunne få noe ut av det, men den tvilen forsvant raskt. Ungene tok oppgaven veldig alvorlig, og jeg fikk flere gode innspill fra dem.
I læremiddelet hadde jeg blant annet lagt inn interaktive bøker med historier i. Man skulle bla fra side til side og lese og se på bilder. Da ungene begynte på en bok, oppdaget jeg at de med en gang lurte på hvor lyden var. De tok det som en selvfølge at det var lyd til teksten i en slik bok. Jeg fikk ganske mye mer arbeid etter denne brukertestingen, men læremiddelet ble mye bedre på grunn av den.
I morgen blir eksamensoppgaven utlevert, og jeg er spent på hva den innebærer. Er det et læremiddel som skal produseres? Jeg liker det og håper på det!

fredag 2. april 2010

En opptur på youtube


Vel i mål med videooppgaven i DKL104, har jeg nå fått stiftet nærmere bekjentskap med youtube. I dag kom det til nytte.
Jeg fikk en "skype" fra en mor i Japan (jeg er nettlærer i Globalskolen). De hadde problemer med å få sett en video om påske som jeg hadde lagt ut i ukas leksjon. Var det noe jeg kunne gjøre med det? Jeg la videoen ut på youtube, og få minutter senere fikk jeg en begeistret melding om at nå hadde hele familien sittet og sett på videoen i Japan. Fascinerende!!!

tirsdag 30. mars 2010

Nå også regissør!!!

Den siste oppgaven før påske var krevende, men veldig morsom - å lage en liten film som forteller en historie. Dette var en oppgave som egentlig ikke passer spesielt godt til nettstudenter, det må jeg få lov å si. Men vi har samarbeidet så tett det lot seg gjøre ved hjelp av skype, google-dokument, drop-box, telefon og mail. Vi har samarbeidet om idéutvikling, manus, storyboard, dokumentasjon, lydeffekter m.m. Her er filmen:








onsdag 10. mars 2010

Storyboard


Ja, dette kan bli interessant...?! Her er et forsøk på storyboard fra en som er ganske flink med ord, men fullstendig håpløs når det kommer til det visuelle. Sukk!

fredag 5. mars 2010

Gruppe 1 sin evaluering av avis-prosjektet


Gruppe 1 sin vurdering av sitt nettavisprosjekt "I tiden"


Hva synes vi om helhetsinntrykket?
I skrivende stund er vi ikke helt fornøyde med helhetsinntrykket. Dette skyldes at verktøyet i PedIT antakelig ikke fungerer slik det skal, og vi får derfor ikke endret fonter og størrelser slik vi ønsker. Vi har imidlertid bedt om hjelp fra PedITsupport og regner med at alt vil se pent ut innen leveringsfrist.
Vi ser at artiklene våre kanskje bærer litt lite preg av å være nettavis-artikler, spesielt feature-artiklene våre som blir i lengste laget. Men vi tror likevel, med tanke på målgruppen vår, at artiklene vil tjene hensikten.
Vi synes vi har fått en god rød tråd gjennom artiklene, og at det er viktige saker vi har fått fram.

Hvordan fungerte arbeidsprosessen?
Vi er svært fornøyd med samarbeidsklimaet på gruppa, og fikk gjort veldig mye allerede på det første skypemøtet. På idémyldringsstadiet var det SKYPE som ble vår største utfordring. Ikke alle på gruppa fikk god nok lyd, så vi måtte bruke telefon i tillegg.

Vi måtte gjøre noen justeringer underveis i forhold til planene, men i det store og hele ble det slik vi planla. Skriveprosessen og tilbakemeldingene på hverandres arbeid gikk veldig smidig fordi alle var fleksible og satte produktet foran seg selv.

Var noen av sakene en utfordring å lage i forhold til Vær-Varsom-plakaten?

Et av intervjuobjtektene ble det nødvendig å holde anonym. Det hun hadde å fortelle, var av en slik karakter at det ville bryte med vær-varsom-plakaten å navngi henne, for eksempel punkt 3.1. Det ville gå ut over hennes datter, og hun ønsket selvfølgelig ikke dette selv heller.

Hva har vi lært av nettavis-prosjektet?

En del praktiske detaljer har vi fått med oss, f.eks. om hva som egner seg av fonter på nettsider. Vi har lært litt om sjangre og hvordan nettavisen skiller fra papiravisen, og vi fikk også repetert litt om å drive prosjektarbeid.

Heidi Albertsen
Ingebjørg Mikaelsen Lyster
Magnus Myran Rosnes
Bjørn Inge Skauen

onsdag 17. februar 2010

Dropbox - en positiv nyhet

Dropbox er kanskje ikke noe nytt, men det var det for meg. En virkelig god nyhet! Jeg har allerede brukt www.dropbox.com både til jobb og fritidssysler i tillegg til studiet. Noe så praktisk! Ikke bare kan man lagre alt mulig der, men man kan også få en nettadresse til videoen, bildene eller tekstene sine. Dermed kan jeg legge lenker inn i oppgaver til elevene mine, men jeg kan også vise faren min en video jeg har laget uten å sende en veldig tung mail. SUPERT!

Podcast med hørespill

Vi har nettopp levert gruppeoppgaven med vår første podcast. Prosessen var artig og lærerik. Resultatet ble ikke strålende,teknisk sett, men noen ganger får må man senke ambisjonsnivået for å komme i mål. (Hvis lærere kunne godta det gode i stedet for det aller beste litt oftere, ble de kanskje ikke så slitne...?)

I løpet av idemyldringen på skype, ble vi enige om å lage et hørespill. Scenen var rektors kontor, og aktørene var rektor og to lærere som ikke kunne bli enige om hvorvidt det var riktig å ta i bruk sosiale medier i undervisningen på 5. trinn.

Vi gjorde opptaket over skype som et "stunt". Vi ville at det skulle høres mest mulig naturlig ut. Da råopptaket var gjort, fordelte vi oppgavene slik: En jobbet videre med å forbedre lyden i opptaket, en skulle skrive en intro til hørespillet og sette seg mer inn i bruken av Dropbox, og en skulle skrive utkast til PDF-notatet som hørte med til oppgaven.

Vi fikk det til! Gabcast var ikke det mest intuitive programmet vi har tilegnet oss, men med litt plunder og en smule tålmodighet kom vi i mål.

I løpet av arbeidet, fikk vi et nytt gruppemedlem som kastet seg ut i vårt påbegynte arbeid med imponerende entusiasme og velvilje. Vi var stolte og fornøyde med oss selv da vi kunne trykke på lagre-knappen og utstøte en fanfare for nok en levert arbeidskrav-oppgave.

lørdag 30. januar 2010

Pamela og jeg

Endelig var det tid for å lære noe nytt på den praktiske fronten i studiet.
Jeg har stiftet bekjentskap med Pamela, nærmere bestemt Pamela Call Recorder i Skype. Det ble et hyggelig bekjentskap. Hun gjør det nemlig mulig å ta opptak av en samtale, og dermed kunne vi tre studentene på gruppa mi lage en lydfil sammen selv om vi sitter i hver vår by.

Så fikk jeg vite om www.dropbox.com, som gjør det mulig å lagre og dele filer med andre, ikke bare tekstfiler, men også lyd og videofiler. Dermed var grunnlaget lagt for å sette i gang med arbeidskravoppgaven, nemlig å lage en podcast.

Vi holder på med gruppeoppgaven nå, men vi hadde også en øvingsoppgave vi skulle i mål med. Derfor tok vi hvert vårt opptak av idémyldringen til arbeidskravoppgaven. Opptaket mitt hentet jeg inn i lydprogrammet Audacity hvor jeg også har lagt inn en "jingle". Jingelen er laget ut fra en sang jeg har vært med på å gi ut på CD, og det var derfor enkelt å innhente tillatelse til å bruke den.

Kvaliteten på lydfila er ikke mye å skryte av, men det skal jeg heller ikke gjøre. Den var jo bare ment som en øvelse. Her er lenken til idemyldringen vår:

http://dl.dropbox.com/u/4357789/idemyldring.mp3

fredag 15. januar 2010

Dannelse i vår tid

- et lite apropos

I dag ble det offentlig: To unge venner av meg har slått opp og avsluttet et langt samboerforhold, og i dag endret de sin status på Facebook fra ”i et forhold” til ”singel”. Sympati-erklæringene har strømmet på, og de to tar imot med takk og forteller at de er triste og har en tung tid.

Generasjonen før dem, som jeg selv tilhører, ser nok med hoderystende forundring på denne offentlige sorgen og trøsten, men sender likevel en digital klem og gode ord til de to triste. Besteforeldregenerasjonen til de to ville antakelig være dypt sjokkerte om de ble vitne til en slik utlevering i et ”halvoffentlig” rom.

Eksemplet kan brukes som et lite apropos til de to pensum-artiklene vi leser denne uka. Vi forandrer oss i takt med samfunnsutviklingen, vi bryter normer og vi skaper oss nye idealer. Det er ikke noe nytt i vår tid – slik har det alltid vært. Forskjellen er nok at det går så mye fortere nå, og det krever så mye mer av den som vil være oppdatert og på høyde med sin tid.

I et kompleks og sammensatt samfunn som vårt, er det ikke lenger en tilnærmelsesvis enhetlig forståelse for hva som er moralsk forsvarlig og hva som er forkastelig. Også vår moralske plattform må vi være med å skape selv. Utfordringen for alle som har ansvar for barn og unge, blir å hjelpe dem til dette, slik at de står rustet til å møte verden helt inne i sitt eget barnerom gjennom ulike medier.

Om dette kan det skrives bøker. Men jeg vil trekke fram et ord som jeg tenker må bli det store honnør-ordet: Empati. I tillegg vil jeg nevne sterk selvfølelse, selvtillit og selvkontroll. Hvis en ballast av dette er til stede, er ikke vår kompliserte verden av mennesker og medier så skremmende. Med denne ballasten kan vi se mulighetene mer enn begrensningene i teknologiens utvikling, tenker jeg. Kan dette være noe av det som betyr å være et dannet menneske i vår tid?
_______________________________
Vettenranta, S. (red.) (2007) Mediedanning og mediepedagogikk. Gyldendal Akademisk, Oslo.
Kapittel 1: Mot mediedysleksiens tidsalder? (Solikki Vettenranta)
Kapittel 2: Krever medieutviklingen en ny dannelsestenking? (Svein Østerud).